Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Nora Chalmet
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Nora Chalmet
24. Nora Chalmet Belgium

Mindig szívesen foglalatoskodtam textillel, vonzott a divattervezés, az anyag, a fonalak, a szövés és hasonlók. Ezért lettem tervezés- és szövéstanár. Kézírás, írásképek, szál, papír, szalagok és csíkok – rejtett üzenetekkel, vagy üzenetek nélkül, személyes történetem nyomaival – ezek korai művészi munkáim alapjai. A hozzám közel álló kifejezésmód a “fibre et fil” (szál és fonal) csoport nevével jellemezhető: szálak és fonalak átalakítása szövött kortárs műformákká (…)

      Amikor az elképzelés hagyományos kárpitban szövődik, nem szükséges, hogy a művész maga szője. Tekintettel a szövés technikájának nehézségeire ugyanis nem mindig előny, ha a kárpitot a művész maga kivitelezi. A szövőműhely professzionális szövői sikeresen meg tudják oldani a szövés folyamatának minden problémáját. A művet létrehozó művésznek azonban a szövés folyamatát lépésről lépésre követve lényeges befolyást kell gyakorolnia a megvalósításra. A másfajta technikákból, anyagokból és formákból kiinduló kortárs kárpitok esetében viszont valószínűleg jobb, ha - professzionalizmusától függően - a művész maga kivitelezi őket.

      Nagy kihívás volt számomra a részvétel az Európa szövete projektben és a részlet kiválasztása a Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című 18. századi brüsszeli kárpitból. Egyúttal azt is remélem, hogy ez olyan lehetőség, amely a professzionális szövőművészek között nemzetközi kapcsolatokat teremt.

      Az Európa szövetéhez készített munkámban olyan technikákat és anyagokat használtam, amilyeneket máskor is szoktam: dupla felvetést (nylon és rézszálakat). A vetülék esetében különböző anyagok variációit alkalmaztam: papírszálat, papírcsíkokat, raffiát, tyvek és rézszálat. Az újrahasznosítható szálak keveréke, a személyes elemek, a klasszikus téma és technika izgalmassá tette számomra e projektet.