Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Peter Horn

Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Peter Horn munkája
17. Peter Horn Németország

A Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című kárpitot a budapesti Szépművészeti Múzeumban a Kárpit2 című nagyszerű kiállításon láttam 2005-ben. Ami a leginkább hatott rám, az nem is elsősorban ez a kárpit volt, hanem az egész Kárpit2 rendezése. Még soha nem láttam olyan kárpitkiállítást, amely a régi és az új darabokat ilyen okosan együtt, termékeny kölcsönhatásukban mutatja be. Ez a meggyőző kapcsolat volt az az erős és lenyűgöző benyomás, melynek a kiállításon hatása alá kerültem és amiért szerencsésnek tartom magam, hogy előzőleg részt vehettem a zsüri munkájában.

      Mikor meghívást kaptam, hogy vegyek részt az Európa szövetében, ez a 2005-ös kivételes helyzet idéződött fel bennem. Dobrányi Ildikóra gondoltam, aki ezt a szép eseményt (hasonlóképpen gondolkodó barátaival együtt) hihetetlen energiával és tökéllyel tervezte el és valósította meg. Tragikus halálára gondolok, ugyanakkor arra is, hogy a Dobrányi Ildikó Alapítvány őrzi kivételes személyének és csodálatra méltó munkájának emlékét.

      Felidézvén mindezt, úgy döntöttem, hogy a szövött részletet Ildikó emlékének ajánlom.

      Amikor elkezdek egy új kárpitot szőni, mindenekelőtt azt kell eldöntenem a cél érdekében, és tisztáznom a magam számára, van-e értelme nekifognom, és csak ezután mélyedek bele az új kihívásba, még ha csak egy kis darabról, egy nagy mű részéről van is szó, mint ebben az esetben. Azonnal meghoztam a döntést, az említett szempontok alapján a kérdésre gyorsan kész voltam a válasszal.

      Mikor a kárpiton a 18. századi kárpitszövő (a szövőszéknél azonban valószínűleg nemcsak egy, hanem több szövő is dolgozott) mesteri megoldásait vizsgáltam, elhatároztam, hogy a saját személyes technikámat fogom alkalmazni, de úgy, hogy meglehetős pontossággal közelítsek ahhoz a képhez, amely az eredetiről készült. Elismervén az eredeti kárpit kvalitásait, arra jutottam, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha nem változtatom meg és nem dúsítom az eredeti elképzelést.