Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Nagy Judit
 
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Nagy Judit munkája
15. Nagy Judit Magyarország

Hogy miért választottam ezt a Janusz-arcú műfajt? Hogy miért csinálok mindent egyedül? Mert szerelem első látásra – olthatatlan örök szerelem, ami szövődik, szövődik, szövődik 14 éves korom óta. Szerelem, ami ehhez a „kétarcúhoz” fűz, ehhez az ünnepélyeshez, ehhez az anakronisztikushoz, aki szárnyakat tud adni, közben agyondolgoztat.

      A szerelmünk már régen házassággá szelídült – de a hosszú együttlét sok mindenre megtanított – a pontos tervezésre, a gondosságra, a fegyelemre. Már tudom, hogy nem lehet csak úgy lépcsőfokokat átugrálni gyakorlat nélkül – a dolgoknak rendje van, a szabályok szigorúak. A stációk adottak – és a saját kánon is kormányoz. Ugyanakkor a sok együtt töltött év után még mindig van meglepetés.

      Egy-egy mű kihordási ideje hosszú, kizárt a koraszülés. A frekvenciák hosszú hónapok alatt állnak össze képpé. És kialakult egy sajátos életforma – ami csak kettőnkről szól – az intimitásról, a csönd termékenyítő erejéről, a színes fonalak tapintásának érzéki öröméről, néha a szenvedésről, a sziszifuszi munkálkodásról, a napi kemény fizikai munka elfogadásáról. Az alkotás folyamata számomra valós idejű, egyben időn kívüli, végeredménye az időtlenségnek készül. A gobelinszövés organikus, mint az élet. Minden nap hétköznap. Minden nap ünnep.

       - A Hatalom (az Oroszlán) és a Bölcsesség (a Bagoly) jelképe -

      Magyarország, mint a gyermek Bacchus, már biztosan Árkádiában nevelkedik. Mercurius, az isteni követ megtette, amit megtehetett. Én a magam részéről azzal tudom a „nagy ügyet” szolgálni, hogy a felső bordűr középmezejéből kiemelt részletet a mai dolgok állásának megfelelően fogalmazom meg. Szóval – drukkolok és lelkesítek. Az én parafrázisom hazafias. A kisoroszlánt naturálisan szőttem meg – mert ő maga a hatalom jelképe – úgy, hogy komolyan néz piros szemével a nézőkre, szája zárva – de tépőfogacskái bármikor használhatóak. Mellette foglal helyet a bölcs bagoly, ábrándos zöld szemekkel, decens, fehér tollazattal. Piros és zöld szemek világítanak fehérek között. A vegetáció drótváza diszkréten a magyar trikolórt rajzolja – de, majd Árkádiában, ha rásüt a nap, dúsan zöldellni fog. A látvány szövése csak részben technikai bravúr – egyben tartalom is.