Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Solti Gizella
 
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Solti Gizella munkája
14. Solti Gizella Magyarország

A Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című brüsszeli kárpit egyik részletének megszövésére kértek fel és én örömmel megszőttem a klasszikus gobelinen látható levegős égbolt egy apró részletét. A francia gobelinszövés kötött szabályaitól eltérve, egy általam kikísérletezett megoldást alkalmaztam. A színes felvetőszálakat egy bizonyos ritmus szerint a szövéskor nem fedtem el, hagytam, hogy láthatóak maradjanak. Így a felület érzékletesebbé vált. Ezzel is akartam bizonyítani azt a határozott meggyőződésemet, hogy a szövés ma is életképes, megújításra alkalmas, izgalmas képzőművészeti műfaj.

      A régebbi korokban a kárpitok a várak, templomok hideg-rideg falait borították. Ma kevés a fal. Az üvegfal riadtan elutasít. Ma a múzeumok a befogadóhelyek. A történelmi eseményeket, a mitológiai és a bibliai tanulságokat a múzeum látogatói ha kíváncsiak, a kárpitokról is leolvashatják. Régen is ezt tették a hívők, érdeklődők.

      A művészi tevékenység valamilyen célt szolgál? Okít? Kábít? Felkavar vagy megnyugtat? Minderre és még sok más kérdésre személyes válaszokat lehet adni. A budapesti ház falán (ahol lakom), elhelyezett emléktáblán az alábbi szöveg olvasható: A magyar művészet általa kapott először a szó szoros értelmében “korszakot alkotó”szerepet az egyetemes kultúrfejlődésben. Ferenczy Noémit méltatta az idézett mondattal Tolnay Károly a huszadik század híres művészettörténésze Ferenczy Noémi volt a mesterem a Magyar Iparművészeti Főiskolán. A szó szoros értelmében a tanítóm volt. Megtanított a szakmára, a gondolkodásra, a szövés szeretetére.