Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Muriel Crochet
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Muriel Crochet munkája
12. Muriel Crochet Franciaország

Mivel is kezdjem? Az angers-i Képzőművészeti Iskolával? A Nagy Kárpit iránti vonzalmammal (hasonlatosan a Nagy Képhez): az Apokalipszissel, a Világ Énekével (le Chant du Monde)? A 70-es évek európai újtextiles mozgalma iránti érdeklődésemmel?

      Sok művész kétségbe vonta a kárpit műfaját, fejlődési lehetőségeit, és erre reagálván fel is hagytak vele. Nekem eszembe sem jut, hogy a kárpitot elutasítsam, mivel művészetnek tekintem. A szövés beszél hozzám, lenyűgöz és éltet. Visszagondolok a vágyakozásomra, hogy én majd másképp szőjek és elhatároztam, hogy a saját utamat fogom járni.

      A szövő munkájának lényeges mozzanata, hogy a szövő szövői minőségében tegyen föl magának kérdéseket. Ily módon az egyetlen válasz arra a fenyegetésre, hogy a kárpit eltűnhet, annak megerősítése, hogy valóban eltűnhet, ezért foglalkozzunk ezzel a gondolattal, és egy új formával térjünk vissza, újra meg újra megismételve a törekvéseket. “A kezeddel gondolkodj”, mondta François Rouan.

      Az Európa szövete projekt nagyszerű kalandot kínál: szövést az Európai Unió 27 művészével, a kárpit történetének körülszövését, a nagy egész egy elemének megszövését. (…)

      Ezek alapján készítettem a tervet, egy levelet a bordűrről, és keretbe foglaltam a részletet. Ez a terv eltűnik és csendre invitál. Ez fehér, áttetsző csend, melyen belül színes, kék/fehér/vörös csonka rombuszok helyezkednek el...melyik történetet mondjam? Perspektíva nincs, a minták ugyanazon a síkon helyezkednek el. A tegnap és a ma kárpitja összeolvad. (...)