Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Maria Kirkova Tzanova
 
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Maria Kirkova Tzanova munkája
10. Maria Kirkova Tzanova Bulgária

A textil médiuma különféle jelentéseket hordoz és különféle érzelmeket idéz meg. Olyan elem, amely végigkísér a születéstől az utolsó leheletünkig és tovább. Képletesen szólva a fonal kapcsolatot teremt múlandóság és örökkévalóság, valóság és képzelet, logika és intuíció, rövid pillanatok és a végtelen között... Hiszem, hogy a textilművészet testesíti meg ennek az egyszerre szó szerinti és spirituális kapcsolatnak és köteléknek az eszméjét, s ez az oka annak, amiért szenvedélyesen foglalkozom ezzel a médiummal.

      A textilművészet teljes alkotófolyamata – az ötlet, az elképzelés kidolgozása, a tervezés és a megvalósítás – fontos és nélkülözhetetlen számomra. A folyamatnak az ötlettől a befejezésig egymásra következő szakaszai meglehetősen eltérőek, s ez még inkább hozzáköt a művészi munkához, és lehetőséget nyújt arra, hogy mélyebb jelentést adjak a munkámnak. Az alkotásnak ez a meghosszabbított folyamata inspirál. Különös, hogy a gondolat, a szív és a kéz kapcsolata fonalak által fejeződik ki.

      Új munkám - a klasszikus kárpit technikát megtartva - saját művészi elképzelésemet mutatja meg a Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című klasszikus brüsszeli kárpit tartalma alapján. Érdekes volt látni a kapcsolatot az eltérő korok között és azt, ahogyan a fonalak révén ismét összekapcsolódnak. Az új darab a klasszikus elemeket kortárs hangon interpretálja és a fonalak párbeszéde révén a mű a modern kornak megfelelően új esztétikai formában születik meg.