Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Feliksas Jakubauskas
 
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Feliksas Jakubauskas munkája
8. Feliksas Jakubauskas Litvánia

Miért a kárpitot választottam alkotómunkaként? Bonyolult kérdés, de valószínűleg azért, mert alkalmazott művész-személyiség vagyok. Szeretem a kezemmel tapintani az alapanyagokat és azok segítenek elképzelésem kialakításában. 30 éve dolgozom ezzel a technikával, melyről az idők során átalakult a felfogásom. Korai munkáim még szorosan a kárpit technikához kötődtek, de később a témáim és az anyaghasználatom is változott. Első munkáim tematikusak, realisztikusak voltak. Később megértettem, hogy éppen ez akadályoz meg abban, hogy maradéktalanul ki tudjam fejezni magam. Absztrakt kompozíciókat készítettem diagonális szövéssel, és a gyapjú mellett vastag fonalakat és rayont kezdtem használni, melyek frissességet és életet kölcsönöztek munkáimnak.

      A klasszikus kárpit rengeteg időt igényel. Szomorú, hogy újabban sokan gyorsabb technikákat választanak, s elhagyják a kárpitot. Szerencsére vannak még, akik ragaszkodnak a műfajhoz. Számomra akkor van értelme a művészi teljesítménynek, ha egy elképzelést az alkotófolyamat elejétől a végéig formába tudok önteni. Az ötlet kibontakoztatása során azonban elkerülhetetlenek azok a bizonytalanságok és idegeskedések, melyeket a karton készítése, a fonalak és színeik kiválasztása jelent. Másfelől viszont éppen ezek jelentik a szövőszéken az improvizáció örömét. Végül kétségtelenül ott a kész mű, melyet vagy nagy örömmel, vagy keserűen, elégedetlenül vágunk le a szövőszékről.

      Kezdetben bizonytalan voltam, hogy elfogadjam-e a meghívást. Győzött azonban a kíváncsiság, s magamat is ki akartam próbálni amellett, hogy láthatom dolgozni európai kollégáimat hasonló közegben, megismerhetem gondolkodásukat, stílusukat. Azt hiszem, hogy ez a projekt legnagyobb érdeme. Ebben az esetben azonban nehéz volt szabadon kifejezni magamat, tekintettel a kötöttségekre, melyet a kis formátum, a téma és a színskála jelentett. Továbbá nem szerencsés az sem, hogy a valóságban nem láttam a kárpitot, ami megkönnyítette volna a helyzetet. A témát (2 madár) és a színeket, amennyire csak lehetett, megtartottam a kapott fénykép alapján. A madarakat realisztikusan ábrázoltam, és azt gondolom, hogy még egy ornitológus is pontosan meg tudja majd határozni a fajtájukat. A hátteret dekoratív módon, kedvenc diagonális szövésemmel oldottam meg.