Európa
szövete

Koncepció 1
Koncepció 2
Mercurius...
Térkép
Parafrázisok
"Kiállítások"
Videospot
Támogatók
Linkek

Kezdőlap
Kapcsolat
Copyright
Anet Brusgaard
Kérjük várja meg, míg a kép betöltődik! Anet Brusgaard
7. Anet Brusgaard Dánia

Annak ellenére, hogy a 60-es évek lengyel textilművészek meghatározta új textilművészet - mely a 70-es 80-as években merész kísérletekben kiteljesedve változatos anyagokkal és vegyes technikákkal hódította meg a teret - a hagyományos kárpitot háttérbe szorította, a szövött kárpit vonzott és bűvölt el, az vált a mániámmá és művészi tevékenységem terepévé. Kezdetben a művészeti iskolában, majd később, aubusson-i tartózkodásom alatt vált szenvedélyemmé a Haute Lisse és a Basse Lisse szövőszékek technikája, mely művészetem választott médiuma lett.

      A 60-as évek új textilművészetének megjelenése elnyomta a hagyományos kárpit iránti érdeklődést, mindenekelőtt azoknak a professzionális műhelyeknek a munkáját, melyek művészek kartonjai alapján dolgoztak. Ugyanakkor azonban erőteljes lökést adott a független kárpitművészek új nemzedékének. Volt, aki a szövött kárpit mellett kötelezte el magát – sokan ki is tartottak e mellett -, míg mások saját egyéni technikájukat fejlesztették tovább. A kísérleti textilművészet évtizedei, a faltól való eltávolodás, továbbá a 90-es évekbeli lausanne-i Biennale tanulságai folytán az érdeklődés ismét a szövött kárpitra irányult.

      Választásom az Európa szövete projektben a Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című brüsszeli kárpit virágokkal és lombokkal gazdagon mintázott bordürjéből való. 90-es évekbeli firenzei tanulmányutamat idézte fel, amikor meglátogattam a híres jacquard-szövő gyárat Lisióban, ahol láthattam működés közben a régi gépeket és csodálatos, különleges selyem és velúrbársony kollekciójukat.

      Századokon keresztül kedvelt motívum volt a gránátalma, mely az idők során részletes virág- és lombozat mintázatokba simulva csodálatos mintasorozatokból bukkan elő. Ennek a motívumnak a végtelen variálhatósága adta az ötletet az új kartonhoz, melyen a virágok és lombok gazdagsága ornamentális grafikai elemeket tartalmaz. Klasszikus kárpittechnikával, ”a színekhez híven” ismételtem meg a bordűrt, melynek ragyogását arany és ezüst fémfonalak adják.

      Nagy öröm és kihívás volt a 18. századi darabbal foglalkozni, amely lehetőséget adott arra is, hogy életemben először ilyen sok színnel dolgozzam.